20 Kasım 2008 Perşembe

Şeker Detaylar!

Şeker hem şekerpancarından hemde şekerkamışından elde edilebilir. Bu ikiside kimyasal olarak birbirinin aynısıdır. Saf sakaroz yani. Ancak şekerpancarından yenilebilen esmer şeker çıkarılamaz. Çünkü pancarlar arıtılması gereken, tadı kötü, kokusu hoş olmayan atık maddeler içerir. Bu atıklar tam anlamıyla atılamayacağı için pancarın melası yenmez, ancak hayvanlara verilebilir.

Beyaz şeker başka maddelerden arınmış ham şekerdir. Şekersırayla 3 kez kristalize edildikten sonra saf sakaroz dışındaki herşey melasta kalır.Sürecin önceki evrelerinde elde edilen daha az işlenmiş esmer şekerler içerdikleri pekmez tadından dolayı tatları farklıdır. Yemek pişirirken daha ağır bir tadı olan koyu renk şekeri ya da açık kahverengi olanı kullanmak tümüyle kişinin damak zevkine kalmıştır.

Marketlerde satılan esmer şekerlerin çoğu, işlemi yarıda keserek değil işlenmiş beyaz şekere pekmez püskürterek elde edilmektedir.


Kocabaş, Çükündür, Höngül adlarıyla şekerpancarından yapılan bir tatlı bile bulunmaktadır. Tarifi için lütfen bu bloga bakınız.

*Resimler: Şekerkamışı, Şekerpancarı, Çükündür

Hiç yorum yok: