Az pişmiş et yerken akan kırmızı sıvı gerçekten kan mıdır?
Hayır, sığır etinin kanı daha kasaba bile ulaşmadan damarlarından akıltığı için tabağınızda kestiğiniz etten yayılan aslında kan değildir. Sığırın kaslarında bulunan miyoglobin nedeniyle et çiğ iken kırmızı renktedir. Yani az pişmiş etten akan sıvı yalnızca etin miyoglobin içeren kendi suyudur, kan değildir.
Peki miyoglobin ne işe yarar derseniz; kas hareket emri aldığında hemen kullanıma hazır olmak üzere, oksijeni kaslarda depolar. Miyoglobinde tıpkı kana rengini veren hemoglobin gibi pişirilince kahverengine döner. Bu yüzden pişmiş et grimsi-kahverengi bir görünüm alır.
23 Kasım 2008 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder