21 Kasım 2008 Cuma

Yemeği Soğutmak İçin Üflüyoruz...

Sıcak bir yemekten veya çorbadan bir kaşık aldığımızda ağzımıza atmadan evvel onu soğutmak için üfleriz. Peki nasıl oluyorda sıvı yiyeceklerde bu çok hızlı işe yararken katı yiyeceklerde aynı hızda üflesekte yiyecek o kadar hızlı soğumuyor?


Yemeğe üflediğiniz zaman aslında sıvının buharlaşmasını hızlandırdığınız için çorba ve sulu yiyeceklere üflediğiniz zaman daha çabuk soğurlar. Bir et parçasındaki sıvı miktarı daha az olduğundan buharlaşma da göreceli olarak daha azdır. Bu yüzden soğuma daha geç gerçekleşir.


Peki bu buharlaşma süreci nasıl işliyor?


Sıvı molekülleri farklı yönlere değişik hızlarda hareket ederler. Bu moleküllerden daha enerjik olanları havaya uçar. Buharlaşma işlemi sırasında sıcak moleküller sıvıdan ayrıldığı için sıvı soğumaya başlar. Üfleyerek, henüz buharlaşan molekülleri yüzeyden sıyırıp diğerlerine yer açarak buharlaşmayı, buna bağlı olarak da soğumayı hızlandırıyoruz.


*Resim: Buradan alınmıştır.

Hiç yorum yok: