21 Aralık 2008 Pazar

Yenilesi Çiçekler

Çiçeklerin mutfaktaki kullanımları yüz yıllar öncesine kadar gitsede ilk defa M.Ö. 140'lı yıllarda kullanıldıklarına dair yazılı belgeler ortaya çıkmıştır. Farklı kültürler geleneksel yemeklerine çiçekleri farklı şekillerde iliştirmişlerdir. Örneğin ortadoğu mutfağında sarı zambak tohumları sıklıkla kullanılırken, Romalılar ebegümeci, gül ve menekşeleri kulladılar. İspanyollar ve İtalyanlar kabak çiçeğinin dolmasını, Hintliler ise gül yapraklarını bir çok yemek tarifinde halen kullanmaktadırlar. Türkler Gül reçeli ve güllü lokum, Çinliler ise yasemin çayını sıklıkla tüketiyorlar.

Fransız kalsik bir "yeşil" likör türü olan "Chantreuse" içindeki karanfil bu likörün püf noktalarından biri. Hindiba ise, İncil'de bahsedilen acı bitkilerden yalnızca birtanesi.

Bu kadar çiçekten sonra bende keklerime, muffinlerime vs. farklı bir aroma eklemek istiyorum diyorsanız aşağıda verdiğim tarifi deneyebilirsiniz. Yalnızca tarifinizdeki sade tereyağını, aynı miktarda çiçekli tereyağı ile değiştirmeniz yeterli olacaktır. Yenilebilir tüm çiçeklerin İngilizce listesi için bu linke bakabilirsiniz.

*Çiçekli Tereyağı:

8 Çorba Kaşığı Yenilebilir Çiçek; gül, lavanta, menekşe... gibi.

250 gr. Tuzsuz Tereyağı (oda ısısında)

Çiçekleri ince ince kıyın.Bir kapta tereyağı ile kıyılmış çiçekleri iyice karıştırın. Kabın üstünü bir streçle sardıktan sonra oda ısısında 1 saat boyunca dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı buz dolabına kaldırıp bir kaç gün boyunca tatların iyice demlenmesine izin verin. Bu aşamadan sonra tereyağını buzdolabında 2 hafta boyunca veya derin dondurucuda 3 ay boyunca saklayabilirsiniz.

*Lütfen kullanacağınız çiçeklerin yenilebilir türden olmalarına ve herhangi bir kimyasal maddeye maruz kalmamış olmalarına dikkat edin. Eğer denemek istediğiniz çiçeklerin yenilebilir olduklarında emin değilseniz, bir aktara sorun veya kururtulmuş olanlarını aktarlardan temin edin. (eğer varsa)

Hiç yorum yok: